Gazdasági elemző informatika szakirányA Gazdasági elemző informatika (GEI) angol nyelven meghirdetett szakirány az üzleti intelligencia különböző felhasználási területeiről nyújt széles körben alkalmazható ismereteket a hallgatóknak. A tananyag fókuszában a nagy és komplex, elsősorban az üzleti alkalmazásokban előforduló adathalmazok feldolgozása áll.
A Gazdasági elemző informatika szakirány hallgatói korszerű üzleti intelligencia rendszerek adaptálására, optimalizálására és továbbfejlesztésére specializálódhatnak, amelyek pl. üzleti folyamatok elemzésére, ügyfél-analitikára, kockázatelemzésre szolgálnak adat- és szövegbányászati technológiák, vizualizáció technikák segítségével.
A szakirány mögött álló csoport a NiSIS (Nature-inspired Information Systems) elnevezésű, a természetes intelligencia modelljeire épülő fejlett információs rendszereket kutatja. A csoport 2007-ben az idősoros adatbányászati versenyben díjat nyert az USÁ-ban rendezett KDD (Knowledge Discovery and Data Mining) konferencián. Közvetlen információs kapcsolat alakult ki a North Carolina State University, Institute of Analitics-szel is.

A szakirány tárgyai: Üzleti- és pénzügyi elemzés, Ügyfélanalitika, Trendelemzés és vizualizáció, Média- és szövegbányászat, Kockázatelemzés és -kezelés.

Diplomaterv címek

További részletek

További információ a Gazdasági elemző informatika szakirányról: gei@gain.bme.hu

 

A szakirány partnerei és projektjei

 
 
A Gazdasági elemző informatika szakirány partnerei az SAS Institute Inc., az SAS Magyarország (SAS Institute Kft.), valamint az Észak-karolinai Állami Egyetem analitikai kutatóintézete – Institute for Advanced Analytics (IAA) at the North Carolina State University (NCSU)
 
Főbb projektek
Data Mining of RFID signals
Development of Multimedia Mining Procedures
Hierarchical Classification of Text Documents
Search Engine for Business Contents
Development of Deep Web Search
Data Mining in Environment of Electronic Tickets
Deep Search in Business Databases
Copyright © 2013 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Villamosmérnöki és Informatikai Kar | Impresszum | Kapcsolat