A szakma véleménye - akik számítanak ránkGazdaságinformatikusként doktorálni?
Interjú Beluzsár Jánossal

Beluzsár János 2015 januárjában végzett kiváló eredménnyel a BME gazdaságinformatikus mesterképzésén. Az már nem számít meglepetésnek, hogy végzett hallgatóink kapósak az üzleti életben és jó eséllyel helyezkednek el nagy nevű multinacionális cégeknél vagy innovatív hazai vállalkozásoknál, mint ahogy az János esetében is történt. Az viszont tanulságos János történetében, hogy megmutatja: gazdaságinformatikus háttérrel nemcsak az üzleti életben lehet érvényesülni, hanem tudományos téren is, sőt, a két terület összeegyeztethető egymással. Beluzsár János 2015. őszén kezdte doktori tanulmányait a BME Elektronikai Technológia Tanszékén, Dr. Martinek Péter témavezetésével.

– Visszanézve milyen emlékeid, tapasztalataid vannak a mesterképzésről?
Az MSc-s tanulmányaimra visszatekintve azt kell mondanom, hogy a képzés sokkal gyakorlatiasabb volt, mint a BSc képzés, és ezt nagyon pozitívnak tartom. Már az alapozó tárgyaknál is (pl. Operációkutatás, Matematikai statisztika) sokkal kézzelfoghatóbb volt a tudás, amit kaptunk, összevetve például az Analízis vagy Bevezetés a számításelméletbe tantárgyakkal. A megoldott példák, esettanulmányok mind olyanok voltak, amiből rögtön lehetett sejteni, hogy akár az alapozó tantárgyakban megszerzett tudást is lehet a későbbiekben a gyakorlatban is hasznosítani. Ez – legalábbis nekem – adott némi sikerélményt már rögtön a képzés elején, amit pozitívan éltem meg. Ezenkívül úgy éreztem, hogy sokkal inkább önállóságra nevelt a képzés, mint a BSc. Sokszor nem megoldási sablonokat kaptunk, hanem csak problémákat, amikre így vagy úgy, de önállóan kellett megoldást találni, figyelembe véve az eddigi tudásunkat, vagy az előadásokon elhangzottakat.

– Hogyan alakult a szakmai karriered a mesterdiplomával?
Az MSc befejezése után ERP tanácsadóként helyezkedtem el annál a cégnél, ahol gazdaságinformatikusi tanulmányaim alatt gyakornokoskodtam. Itt a QAD vállalatirányítási rendszer termelési moduljainak bevezetésével, fejlesztésével, oktatásával foglalkoztam, és foglalkozom most is. Ehhez jó alap volt a BSc VIR szakirány és az MSc tanulmányaim. Gyakorlatilag rögtön pénzre tudtam váltani a megszerzett tudást. Ennél a cégnél egy félévig voltam teljes állásban, majd szeptembertől a PhD tanulmányaim mellett részmunkaidőben dolgozom tovább.

– Mi motivált a doktori képzésben való részvételre?
A doktori képzés gondolata már az MSc képzés eleje óta foglalkoztatott, viszont tudtam azt, és máig is azt vallom, hogy akadémiai karriert nem szeretnék felépíteni. Ugyanakkor hiszek abban, hogy a tudományos és az üzleti szférában megoldandó problémák ugyanannak a feladatnak a különböző nézetei. Ennélfogva úgy gondoltam, hogy érdemes lehet ezeket a problémákat mindkét szemszögből megvizsgálni, hiszen az absztraktabb megközelítés segíti a probléma értelmezését és a lényeg megragadását, míg a gyakorlati igények szem előtt tartása nem engedi, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott szemmel nézzünk egy-egy problémára. Alapvetően emiatt az érdeklődés miatt döntöttem a PhD képzés mellett. 

– Hogyan tudod összeegyezteni a céges feladataidat és a doktoranduszi tevékenységeidet?
Ami a képzés és a munka összeegyeztethetőségét illeti, eddig jó tapasztalataim vannak. A PhD képzés időbeosztása sokkal kötetlenebb, mint mondjuk egy MSc képzésé. Van néhány kötelező tantárgy, illetve az oktatási feladatok, amelyeknek kötött időpontjuk van, de ezeken túl a kutatási, illetve a publikációs tevékenységeket bármikor és bárhol lehet csinálni. Így a kötöttebb időbeosztású ipari munkámat is tudom ezek mellett végezni, ugyanakkor nem a korábbi heti 40 órás időbeosztásban. Ehhez persze kell az is, hogy a munkáltató rugalmasan álljon hozzá a szituációhoz. Ezzel szerencsére esetemben nem volt probléma, mindkét fél a legjobbat próbálja kihozni a helyzetből.

****************

Nevem Bodon Ferenc, 2006 júniusában kezdtem dolgozni a Morgan Stanley kötvénykereskedelmet támogató informatikai osztályán. 2008 júniusa óta dolgozom egy olyan egyedi adattárházon, amely lehetővé teszi óriási mennyiségű pénzügyi adat tárolását és hatékony elemzését. Mindennapi munkám során programozás-technikai, szoftver-architekurális és statisztikai feladatokba ütközöm, miközben pénzügyi elemzések automatizálásáért is felelős vagyok. Ez pénzügyi ismereteket is feltételez. A banki világban is egyedülálló rendszert fejlesztünk Budapesten, amely rengeteg innovációt és informatikai tapasztalatot igényel. 

A szakirányok listáját és a tárgyak felépítését áttekintve úgy gondolom, hogy a BME Gazdaságinformatikus mesterképzése jó alapot ad azoknak, akik hasonló területen képzelik el karrierjüket. Magam is több évig oktattam műegytemi hallgatók számára Adatbányászat tantárgyat, így a szak oktatói közül többeket is személyesen ismerek. Úgy gondolom, az oktatógárda megfelelő garanciát nyújt mind az elméleti, mind a gyakorlati tudnivalók elsajátítására.

****************

Gál Péter vagyok, 7 éve dolgozom a Morgan Stanley-nél, jelenleg a Market Risk Department-en. Csoportunk fő feladata a cég árazó és kockázatkezelő modelljeinek validálása, mely magába foglalja a modellek matematikai specifikációjának és a modellfejlesztés folyamatának ellenőrzését, a modellek implementációjának és azok viselkedésének tesztelését.
Munkánk során elsősorban pénzügyi matematikai és informatikai ismeretekre támaszkodunk, méghozzá igen széles körűekre. Jelenlegi kollegáink matematikusok, fizikusok és/vagy közgazdász, pénzügyi szakemberek. Mindegyikőnk számára kihívás volt és további folyamatos kihívás, hogy a tanulmányi hátterünkön kívüli területeken bővítsük tudásunkat. Ezért gondolom, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaságinformatikus mesterképzése ideális azok számára, akik a miénkhez hasonló területen szeretnének elhelyezkedni, mivel itt egy program keretein belül a szükséges ismeretek jó részével megismerkedhetnek a hallgatók. Nagyon fontos számunkra, hogy a jövőben csapatunkhoz csatlakozó új munkatársaknak meglegyen az a szilárd elméleti alapja az informatika és a pénzügyek terén is, amire a gyakorlati tudásukat alapozni tudják. Úgy gondolom, a BME gazdaságinformatikus képzése nagyon jó lehetőséget teremt ezen tudás megszerzésére.

****************

Hertz István vagyok, hat éve dolgozom a Morgan Stanley-nél, jelenleg a Core Analytics csoportban. A BME informatika szakán, majd a Corvinus egyetem pénzügyi befektetések szakirányán szereztem mesterfokozatot. A csoportunk tagjai jellemzően szintén informatikusok kvantitatív, illetve pénzügyi háttérrel. Fő tevékenységi területünk matematikai, statiszikai és optimalizálási algoritmusok, gépi tanulási módszerek implementálása és alkalmazása különféle pénzügyi – termékárazási, modellkalibrációs és kockázatszámítási – feladatok megoldására. 
A munkánk sajátossága, hogy az informatikai és számítástudományi módszerek mellett erősen épít matematikai és pénzügyi ismeretekre is. Ezért úgy vélem, hogy a műegyetemi gazdaságinformatikus képzés kiváló választás azoknak, akik hasonló területen szeretnének elhelyezkedni a diploma megszerzése után.

Copyright © 2013 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Villamosmérnöki és Informatikai Kar | Impresszum | Kapcsolat